Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereGirona \ Gironès \ Girona

La majordoma

Segons explica la llegenda, aquesta dona era una majordoma de sant Narcís.Una majordoma és la persona encarregada de fer les feines a la casa d'algú important perquè tot vagi a l'hora.
La majordoma de Sanrt Narcís era una dona que, encara que tenia més de centanys, el seu aspecte era molt jove, amb la pell molt tendra. Era immensament grassa, molt i molt presumida i també molt xafardera. Sabia cuinar molt bé, tenia dots de remeiera i coneixia els astres i les plantes.
Quan passejava pels carrers de Girona era tot un espectacle ja que solia portar vestits llampants, amb esquellerincs cosits a la vora de la faldilla, amb barrets immensos al cap, i es feia acompanyar per criats que duien una cadira especial perquè la majordoma pogués descansar quan ja no tirava més.
S'havia inventat menjara tan bons com ara l'oca amb peres, les pomes farcides o la botifarra de sang. I com que sabia fer encanteris, una vegada que es va enfadar molt, va fer que totes les esglésies de Girona quedessin plenes de teranyines amb unes aranyes immenses i de tots colors.
Però,vet aquí que un dia va escampar una xafarderia sobre sant Narcís i aquest li va treure tots els poders.Tothom es reia de la majordoma, que vivia pels carrers perquè ja no tenia casa i la gent li tirava al damunt el que els sobrava dels seus plats i olles.
Fins que un bon dia, la majordoma va tenir una visió i va dir que Sant Narcís i sant Feliu serien morts.Tot va passar com ella havia dit i a partir de llavors es va dedicar a tenir cura dels malalts i ajudar els desvalguts.
En trobar-se prop de la seva mort, va fer encendre un foc davant de la catedral i allà mateix va inventar la sopa de menta per donar als pobres i als malalts.
Quan es va morir, els gironins que es van preocupar del seu enterrament van observar amb sorpresa que el seu immens cos no pesava més que el d'un pardalet.

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana