Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereLleida \ Noguera \ Térmens

Records

 Records

 

Entre els serveis que hi havia a la població cal recordar els molins, tant de farina com d'oli.

 

També cal constatar el canvi que s'ha produït en molts aspectes i en el mateix entorn, ja que un animal avui totalment desaparegut de la nostra geografia havia estat habitual veure'l a Térmens, i aquest era el llop. Aquesta afirmació cal atribuir-la al vell Castany (Joaquim) de cal Canet, el qual havia manifestat haver-ho sentit cantar personalment.

 

L'Agrupació Mútua Sant Josep també havia tingut la seva incidència en el desenvolupament de la vida diària de la població, car aquesta mútua tenia com a finalitat ajudar els seus associats quan estaven malalts o tenien dificultats. Amb l'aportació d'una petita quantitat anual es tenia dret a rebre prestacions. Era com una mena de seguretat social però a nivell local.

 

El "Sereno" fou un personatge que esdevingué popular a la població, però malgrat aquesta popularitat la seva figura desaparegué. Ell feia ronda pels carrers del poble durant la nit, vetllant pel son dels habitants. Cada hora de la nit era cantada per ell, i a continuació deia el temps que feia, així assabentava els habitants de com anava la climatologia i podien prendre un xic més la matinada si plovia. La seva cantarella era sempre la mateixa i la repetia per tots els carrers: "las doce han dado (la una, les dues, etc.), el tiempo està nublado (asserenat, plovent, nevant, etc.), però sempre en castellà.

 

També cal recordar el cine mut, que projectava "l'Angelet del cine". L'home anava explicant de viva veu la pel·lícula a mesura que l'anava projectant.

 

La gran nevada de l'any 1944 amb més d'un metre de neu, l'arribada de la Verge de Fàtima el 1951 que va aixecar un moviment marià de gran magnitud, els aplecs al Sant Crist de Balaguer i de la Mare de Déu de les Sogues de Bellvís en què participava la gent de Térmens, la festa del Corpus o de Sant Joan són altres dels records vius que aporten els meus informants, i que marcaven pauta a la població.


Font: Ajuntament de Térmens

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana