Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereLleida \ Noguera \ Térmens

Cal Pelat

Cal Pelat

 

Si hem parlat del Sant Crist trobat cal, també, parlar d'una relíquia (pedreta), que guarden a cal Pelat i que guareix els mals dels ulls.

 

Diuen que els padrins dels padrins dels actuals estadants van donar hostatge a uns monjos que anaven de pas. Agraïts, l'endemà, abans de partir els monjos van voler fer un present als de la casa: una relíquia (pedreta) que guareix els ulls.

 

Diuen que aquells monjos en duien dues, de pedretes, i que l'altra anava destinada a una ermita (possiblement la de Butsènit a Lleida, ja que n'hi ha una que és bessona de la de cal Pelat).

 

Des d'aleshores han estat innombrables els fills de Térmens que quan han tingut algun problema a la vista, han fet via vers cal Pelat per posar-se la pedreta als ulls i trobar-hi remei. I no sols hi han acudit els de la població, sinó que hi han vingut gents d'altres llocs com per exemple Gerp, Menàrguens i altres.

 

Per altra banda els de la casa han estat sempre generosos i altruistes i l'han posat a tothom que s'hi ha acostat, ja que el ritual comporta que siguin els de la casa els qui la posin a l'ull. En el moment de posar-la han de tenir una tovallola i un plat d'aigua, ja que quan la pedra cau per si sola ha de fer-ho dintre del plat ple d'aigua.


Font: Ajuntament de Térmens

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana