Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereBarcelona \ Bages \ Fonollosa

Cal Xamal

Fa molts anys, entre Fals i Fonollosa, hi havia una casa, cal Xamal, que es trobava completament aïllada, però tenia prou.
En aquesta casa hi vivia un home amb la minyona.Com que no tenien ningú pel voltant que els pogués ajudar, van explicar que si mai tenien un problema posarien un llum a la finestra i hi traurien un llençol blanc.
Un dia a la nit, uns lladres van entrar a robar el bestiar. L'amo de la casa va sentir els crits dels animals i va manar a la minyona que estengués el llençol blanc a la finestra. L'amo va dir als lladregots que marxessin que arribaria el seu fill.Els lladregots, sense fer-ne cas, van matar la minyona, que no va ser a temps d'acabar d'estendre el llençol, i van malferir l'amo. Pensant que els dos habitants del mas eren morts, els lladres van agafar tot el que van voler i van escapar-se.
L'amo, però es va poder aixecar i posar el llum a fora.
El fill, que va veure el senyal a la finestra, va arribar a la casa i va trobar amb vida el pare i el va dur a l'hospital.
Avui dia, de cal Xamal només se'n conserven les parets, la porta, les escales i les finestres; però el més curiós de tot, és que si hi entreu, encara podreu observar una petita taca de sang, que suposadament devia caure-li a l'amo en aixecar-se a posar el llum i el llençol a la finestra.
Cal Xamal és, en aquests moments, el punt de trobada del municipi i per la diada de l'Onze de Setembre. S'hi renova la senyera que hi resta tot l'any i s'hi canta l'himne de Catalunya.

CEIP AGRUPACIÓ SANT JORDI (Fonollosa)
Alumnes:Lluís Ballonga, Nuri Tomasa, Llúcia Roca i Anna Serra
Tutor: Agustí Lleida
Font: Lluís Ballonga,Magí Moncunill, Claudi Segarra i Josep Serraç
ANGLE EDITORIAL 1996

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana