Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereBarcelona \ Bages \ Navàs

La cova del lladre

Conten els avis, i a ells ja els ho havien contat els seus, que a la casa anomenada l'Alzina del Racó, a Navàs hi havia un hostal on sallotjaven dos germans. Un d'ells feia de pagès. L'altre... era el lladre o bandoler protagonista d'aquesta història.
El cas és que el lladre s'amagava en una cova, encara avui coneguda com "La cova del lladre", situada cap a Sant Cugat del Racó, a gatall, tret del seu germà, que era el seu còmplice.Quan passaven uns pobres pagesos que venien de mercat o traginaven qualsevol cosa, el lladre sempre els sorprenia i els robava tot el que duien.
La gent és preguntava com podia ser que el lladregot fos tan oportú i sempre aparagués en el moment adequat...
Resulta que tenien una entesa amb el seu germà : quan aquest , llaurant, cavant o fent feina del camp s'escaigués, veia a venir "les victimes", feia veure que parlava amb l'animal, la mula o el gos, i cridava:
- Baixa, Moreu!
Aquesta contrasenya feia sortir el lladregot de l'amagatall i sorprenia els pobres vianants als quals deixava sense res.
Quan a l'hostal es parlava d'aquests contratemps i de l'estranyesa que el lladre pogués saber sempre el moment adequat per atacar, el germà feia el desmenjat:
-Si tothom fes com jo que només em cuido de la meva feina....
Fins que un dia es va descobrir tota la trama i els dos germans es van haver d'escapar per sempre del nostre municipi.

COL-LEGI SANT JOSEP (Navàs)
Alumne: Agustí Barrera
Font: Aquesta llegenda la hi ha explica oralment la seva àvia, que viu a la casa esmentada, i l'ha llegida al n. 1 de El morralet,bulletí de l'Associació de Veïns i Amics de Castelladral, març de 1991,escrita per Maria Estruch
Nota: Agustí Barrera vol fer constar que la família que ara viu a l'Alzina del Racó no tenen cap mena de relació familiar amb aquest lladregot.
ANGLE EDITORIAL 1996

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana