Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

Castell de Rocaberti

Prop de la partió de la Catalunya Ibèrica i la francesa, al terme de la Jonquera, es troben les seves runes al cim d'una altra muntanya. La tradició el compta com un dels més antics de Catalunya. En una de les moltes invasions que ha sofert el nostre terrer, aquest castell fou conquerit pels invasors, i els seus vells senyors quedaren postergats i reduïts poc més que a l''intima classe d'esclaus. Se'n féu amo un nou senyor amb sa muller.
Un dels fills de l'antic senyor de la fortalesa, que, per haver-hi viscut els seus pares, coneixia queels seus voltants eren llocs abundants e ncacera, hi anava tot sovint a caçar. Un dia de tempesta l'obligà, contra el seu gust, a demanar sopluig al castell i hagué de passara-hi la nit. La castellana, que havia quedat vídua amb dos fillets, el va veure i sentí gran simpatia per ell. Malgrat haver estat la raça de la dama i directament el seu marit la causa de la ruïna i pobresa del jove caçador i de la seva família, aquest també es sentí atret pels seus encisos i no rebutjà pas la conversa com sembla natural.
El minyó, que sovintejava les caceres pel voltant del castell, no defugí tampoc d'anar-hi sovint, com abans havia fet, i arribà fins a entaular una certa amistat amb la castellana. Aquesta, presa de forta passió amorosa, un dia demanà al jove caçador que acceptés ésser el seu marit. El minyó es sentí ferit per un gest de repugnància recordant les poderoses circumstàncies que impedien el seu enllaç, i digué a la dama que entre ambdós hi havia un abisme que els separava. La dama no capí el sentit de les paraules del minyó i cregué que l'abisme a què feia referència eren els seus fillets. Portada per un rapte de passió, anà fins al llit on dormien els infants i els degollà.Joisosa perquè havia fet desaparèixer d'entremig l'obstacle que impedia el seu enllaç amb el jove, li digé que l'abisme era salvat, i el portà fins al llit, on, enmig d'un bassal de sang, jeien els cossos dels infants. El minyó, horroritzat, li explicà aleshores quin era l'abisme que els separava.
En sentir les parules aclaridores, la dama del castell, embogida, esclatà en una forta riallada i caigué a terra morta. El jove caçador fugí espantat de l'horrible crim que havia presenciat.
Moltes nits, sobretot les de vent i tempesta, es veu voltar per les runes del castell una dona tota escabellada amb els cabells a lloure, vestida amb llarga roba blanca, que amb una llanterna volta i revolta desesperadament cercant i recercant arreu. La gent del país creu que és l'ànima de la mala mare, que cerca els cossos o les ànimes dels dos fillets.

Joan Amades

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana