Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

Castell de Rosselló

Més enllà de Perpinyà, prop del poble del mateix nom, es troba aquest castell, encimbellat en una alterosa muntanya. Havia estat també del senyor d'igual nom. La seva muller, Saurimonda, era de bellersa incomparable. El caavaller Ramon era molt gelós; en tots els nobles i senyors que freqüentaven la seva residència i parlaven amb la seva esposa o tan sols se la miraven, ja hi veia un rival.
Rondava el castell un galant trobador, Guillem de Cabestany, que va sentir per Saurimonda una certa atracció; li dedicava exquisits i delicats versos, que, escrits en discreta lletra, feia arribar a les seves mans per mitjà d'un pom de flors. Les paraules tendres i delicades del trobador feren néixer al cor de la dama simpatia per ell, car estava avorrida de la gelosia delseu marit. El trobador ho comprengué i, encès d'amor, dedicà a Saurimonda les trobes més ardents. Per dissimular el seu afecte ideà una dama imaginària, a la qual dedicava les seves trobes l'anomenava Licoris.
Ramon de castell Rosselló sospità els amors del trobador i un dia el tancà en una cambra i el subjectà a un estret interrogatori. Però el trobador fou prou hàbil per evadir el cas: digué que, en efecte estava pres de forta passió amorosa per una odnzella anomenada Agnès.
Les paraules del trobador no convenceren el cavaller, el qual no parà de furgar fins que arribà a trobar amagat en una arquimesa de la seva esposa el billet amorós que el de Cabestany li havia enviat amb les flors. Davant d'aquella prova la gelosia de Ramon va arribar al seu major grau. Féu prendre el trobador pels seus criats i ell mateix el travessà amb la seva espasa i li tragué el cor, el qual cuinà amb el major zel i gràcia que sabé i el féu servir a la seva esposa. Mentre aquesta va menjar-se'l, amb cert recel, puix que sospitava o pressentia quelcom estrany, el cavaller estigué present per veure quin efecte li faria. Un cop se l'hagué acabat, Ramón preguntà, amb ira, si li havia agradat el cor del trobador, i ella li respongué que si, que l'havia trobat dolç com cap altra cosa del món i que, per la boca on havia passat el cor del seu amant, res més no podia passar-hi. Dit això, va llençar-se per la finestra des d'on escoltava les trobes del seu galant.
El rei Anfós II d'Aragó féu penjar Ramón de Castell Rosselló per bàrbar. Els familiars del trobador Guillem de Cabestany, que vivien a Salou, va nrecollir el cadàver de llur parent i li feren construir una tomba monumental, a la qual posaren aquesta inscripció: "Més morts causen les baixes passions que l'espasa i les epidèmies".
Hi ha una variant de la llegenda que diu que al peu del castell hi havia un llac a les aigües del qual el cavaller féu tirar el cos dle poeta. En tirar-se Saurimonda finestra avall anà a parar al mateix llac, on es va trobar amb Guillem, i llurs es van unir per sempre.

Joan Amades

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana