Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

Castell d'Hostoles

En un dels cims dels vessant esquerre de la vall de Pallerols, entre els pobles de les Planes i Santa Pau, s'alçà el castell d'Hostoles. El seu senyor va anar-se'n a terres llunyanes, on restà molts anys, i en tornà vingué casat i amb una filla. Aquesta sempre estava malalta, i el senyor va obligar els amos i masovers de les cases de pagès del seu terme que anessin a vetllar-la, per torn, a les nits. Un dia que tocava anar-hi als de la casa dita les Planes, la mestressa va manar al mosso que hi pugés, però aquest s'hi va negar en rodó i li digué que primer perdria la feina  abans que anar al castell a vetllar la noia. Un carboner que hi havia a la casa va preguntar quina feina calia fer al castell, i la mestressa contestà que, senzillament, vetllar una malalta. Creient que això no era pas molt, es comprometré a anar-hi si li donaven quatre duros, una capa i uns esclops. La mestressa acceptà el tracte i el carboner hi féu via.
La noia no parà en tota la nit  d'amoinar al carboner: es feia girar i tombar, pujar i baixar del llit, tapar i descotxar. L'home, ja cansat, li pregà que s'adormís. La noia li digué que mai en sa vida no havia dormit. El carboner afegí que devia ésser filla del diable, car només el diable i els seus fills tenen la facultat de viure sense dormir. La noia s'esparverà, cridà sa mare i li preguntà si ho era, de filla del diable. Sa mare respongué que sí. Aleshores el carboner es va senyar i el moment se sentí un terratrèmol terrible. Era que el castell es desplomava amb gran estrèpit. Quan l'home es reféu es va trobar entre bardisses i un munt de runes com les que encara avui es poden veure.

Joan Amades

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana