Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

Castell de Milany

Diu la tradició que el senyor d'aquest castell, que s'aixecava entre Besora i Montesquiu, visqué mil anys i que el veritable nom hauria d'ésser "d'en Milanys". Un dels seus familiars, anomenat Pla de Falgars, volgué protegir l'església de Vallfogona, que es trobava al peu de la muntaya on s'alçava el castell, i tragué una grossíssima campana de la capella que hi havia al recinte fortificat. Tot i pesar molts quintars, se la va emportar a coll cap a la parròquia. Perquè li balancejava arrencà un gros faig, que féu servir de soscoll, recolzant-lo damunt de l'espatlla que duia descarregada, per poder evitar el balanç de la campana.
Tot baixant va passar per una era; els batedors irònicament li van dir que semblava que anava un xic carregat. Mossèn Falgars els contestà que, si bé hi anava un xic, encara podria portar una mica de blat, si li'n volien donar, per ajudar les obres de l'església. Els batedors li oferiren el que pogués portar. N'omplí el buc de la campana, en el qual en van cabre set quarteres.
En agraïment a haver reconstruït el temple, el nostre heroi hi fou enterrat, al peu de la porta d'entrada. Damunt de la tomba es llegeix:

Si a l'església de Vallfogona vas,
tant quan entraràs
com quan sortiràs,
trepitjaràs la tomba
de mossèn Falgars.

Joan Amades

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana