Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

Castell de Besora

El seu senyor era dur i abusiu amb els seus vassalls i els exigia estretament tots els mals usos, especialment el que li donava dret damunt de les mullers dels seus subordinats. Per evitar aquesta vexació les noies fadrines van jurar no casar-se, i, en testimoni de llur decisió, firmaren un document, el qual ha estat guardat molts anys a la Clareda i, segons veu popular, en fa pocs que a passat a un arxiu de Barcelona. La ferme de les fadrines de Besora féu que els minyons es creguessin en el cas de prendre mesures, puix que no podien casar-se amb cap noia de la població. Per parlar de l'assumpte es reuniren en un camp situat darrera de can Prat i van acordar, per voler de tots, matar el senyor de Besora. Com que era un gran amant de la cacera, el van convidar un dia a fer una partida, i ell de seguida ho acceptà. Al cap de poca estona de començada va alçar-se una llebre i tots es van reunir per tirar-li, però els fadrins, en lloc d'engegar contra la presa, ho feren contra el senyor, que caigué mort al moment.
La justícia va intervenir en el fet, i tots els fadrins, molt ben avinguts, en ésser interrogats van contestar el mateix. Entre ells i el jutge es canvià el diàleg següent:
-Qui l'ha mort?-No ho sabem.
-Qui li ha tirat?- Tot Besora plegat.
-Per què?- Perquè hi era de massa.
La justícia no pogué castigar ningú. Del lloc on va caure mort el senyor de Besora, que fins aleshores s'havia anomenat simplement el collet, va dir-se'n el "collet de hi era massa". Del camp on es va reunir els fadrins per acordar la mort del senyor, passà a dir-se'n " del mal consell". En aquest camp hi ha una porció de terreny que no lleva  i on cap planta no arrela: és precisament el lloc ocupat pel jovent en prendre l'acord.

Joan Amades

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana