Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereBarcelona \ Alt Penedès \ Vilafranca del Penedès

Arqueologia i vi negre

L'altra nit era a Vilafranca. Aquesta població té un dels noms que omple més la boca i el cor. Quan un pronuncia el mot Vilafranca pensa fatalment en una llenca de terra grassa i compacta, tota florida de pedres ràncies i de mitres de bisbe i bótes de vi. Us ve a l'orella la cançó de sant ramon Nonat, que devia esser un home amb barba despentinada, amb uns ulls plens de teranyines de sang i amb un cor ample, impregnat de misteri, com una vinya ajaguda al sol. Penseu en el bisbe Torras i Bages, fill de Vilafranca com sant Ramon, amb aquella cara immensa de pagès de tragèdia, amb unes celles i una boca que es barallaven per veure quin d'aquests elements del rostre humà donava el do de pit de l'exuberància. Penseu en el bisbe Morgades, sense un gra de pols a la sotana, fred, reverenciós i arqueològic.
Penseu en altres homes, més bisbes que els bisbes, com aquell monstruós Milà i Fontanals, que li deien la "ballena literari" i anava per casa seva, amb una camisa de color menta, uns elàstics impossibles i unes calces descordades; que estava voltat de puces i de llibres antics i que posava com a senyal de punt de lectura el primer que li venia a la mà. i tant podia ésser una estampeta de San Magí com una arengada autèntica.
Aquesta Vilafranca gloriosa, telògica i reaccionària representa un dels solatges més alcohòlics de la nostra cultura i de la nostra tradició.

Josep M.de Segarra (1894-1961)

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2024 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana