Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereLleida \ Noguera \ Térmens

L’encant

L’encant

 

En arribar la festa de Tots Sants era costum de fer el novenari de les ànimes, que consistia en uns sermons que duraven nou dies, i en què els predicadors ressaltaven el càstig i influïen en el temor de les persones. Però més que parlar del novenari volem mencionar el típic i clàssic encant que es feia a Térmens.

 

Per pagar les despeses d'aquests predicadors era costum que les cases que volien aportessin diversos productes, ja fossin collits del camp o elaborats a casa artesanament, com podien ser confitures, dolços, coques o tot allò que fos capaç de fer una mestressa de casa. Després de dinar es preparaven unes taules al carrer, al costat de l'església, a més de posar-hi alguns bancs per asseure's.

 

En sortir del rosari començava l'encant pròpiament dit: que si un cistell de pomes, que si una panera de raïms, que si uns codonys, un pollastre, un conill, vi ranci, cigrons, talls de sabó, plats de crema, pa de pessic, llonganissa i, tot un ampli ventall de productes aportats per les cases se subhastaven.

 

S'ensenyava producte per producte i es deia un preu i, a partir d'aquí, s'entaulava una competència a veure qui en donava més. El millor postor era qui s'adjudicava el producte, que quasi sempre solia ser la mateixa casa que l'havia aportat, excepte colles de joves que pujaven per coques, cremes, pans de pessic i altres productes artesanals que servien per a fer un bon àpat, amb la qual cosa se'ls volien adjudicar per fer una berenada tots els amics.

 

Era una tarda de molta joia i molta gresca que aplegava tota la població.


Font: Ajuntament de Térmens

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu
ocianews.com - bahis siteleri

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2022 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, gestionat per Resettecnic i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana