Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

El sarró del rodamón

A en Pau Rodamón la Fortuna mai no li havia somrigut. Potser ell tampoc no hi ajudava gaire, per la seva banda, perquè sempre deia que li feien mal els tendrums de l'esquena, però el cas és que havia provat diversos oficis i feines i no se n'havia sortit en cap. És així, que per tal de poder haver un mos de pa amb què matar el cuc, no va tenir altre remei que anar a captar per aquests móns de Déu, de poble en poble i de masia en masia, vestit amb un gec espellifat i un sarró apedaçat a l'esquena.
Un dia, tot fent via per un camí polsós i ple de pedres, sota un sol que les estavellava, cansat de tant caminar i de passar gana, es va plànyer en veu alta que era l'home més desgraciat del món i que era injust que la Fortuna, que li va dir sense gaires cerimònies ni presentacions:
-Perquè no et queixis més de mi, aquesta vegada et faré un favor. Para el teu sarró i te l'ompliré de monedes d'or. Però fixa't bé en el que et dic: totes les monedes que vagin a parar al sarró seràn or, totes les que vagin a  parar a terra seran pols.
Sense fer-s'ho repetir, en Pau Rodamón, va parar el sarró i la Fortuna va començar a abocar-li un raig de monedes d'or, noves, lluents i dringadisses. Quan ja era força ple li va dir:
-En tens prou, ja? Recorda't del que t'he dit.
-Unes quantes més, encara -va dir, amb avidesa, en Pau Rodamón, disposat a aprofitar fins al màxim aquell favor excepcional. I la fortuna  li va abocar encara un altre raig de monedes.
-Què, no dius prou?Mira que el teu sarró és molt vell i es podria esbotzar.
-Una més, una altre més i prou va demanar en Pau Rodamón.La Fortuna li va abocar una altra moneda però el sarró, que havia arribat ja el màxim de la seva resistència, amb aquell pes de més es va rebentar, totes les monedes van anar a parar a terra i es van convertir en pols. La Fortuna va desaparèixer i en Pau Rodamón es va quedar pobre com abans i amb el sarró esbotzat.

Albert Jané

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2019 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, coordinat per Ramon Masip i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana