Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

La justícia del cadí

Un mercader cristià havia confiat una partida de bales de seda a un cameller turc perquè les transportés d'Alep a Constantinoble i tots junts va emprendre el camí. Però quar eren cap a la meitat del trajecte es va posar malalt i va haver d'abandonar la caravana.
El cameller, al cap d'un quant temps, com que no havia vist més el comerciant, es va pensar que s'havia mort, i va vendre la partida de seda, es va quedar tots els diners que li'n va donar i va canviar d'ofici. Però més endavant, el comerciant cristià, havent-se refet de la malaltia, va arribar a Constantinoble, es va posar a buscar el cameller, no va parar fins que el va trobar i aleshores li va reclamar les seves mercaderies. El trapella va fer veure que no el coneixia i va dir que ell mai no havia fet de cameller.
El mercader va anar a demanar justícia al cadí, el qual va fer comarèixer l'antic cameller, però com que aquest es va entossudir en les seves negatives i no hi havia proves de cap mena, el cadí el va deixar que se  n'anés. Quan el cameller sortia de la sala de justícia, el cadí va cridar, en veu alta:
- Ei, cameller; escolta un moment!.
El turc, sense recordar que havia negat ser d'aquest ofici, per la força del costum, es va girar tot seguit. Aleshores el cadí el va fer tornar i el va fer bastonejar fins que va confessar la seva malifeta. I el va condemnar a pagar al mercader l'import de les seves bales de seda i li va imposar una multa per delicte que havia comès.

Albert Jané

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2019 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, coordinat per Ramon Masip i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana