Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

El rei Jaume i les orenetes

Sis anys després de laconquesta de l'illa de Mallorca, el rei Jaume I, anomenat el Conqueridor, es vadisposar a la conquesta del reialme i de la ciutat de València, que encara eren dominats pels sarraïns.
Un cop es va haver apoderat de Borriana i Peníscola i molts altres pobles del nord de reialme, les hosts del rei Jaume van acampar vora el puig d'Enesa o de Santa Maria, que va fer fortificar perfer-ne la base de les seves operacions militars.
Havent enllestit la fortificació, i ordenat el campament, el rei es disposava a tornar a Catalunya a fi de proveir-se dels queviures que necessitava per les seves tropes. Però en el moment d'anar a desparar la seva tenda de campanya, es va adonar que unes orenetes hi havien fet niu.  I quan els operaris es disposaven a prosseguir la seva feina i lesorenetes xisclaven esglaiades perquè perillava la caseta de fang que havien construït amb tant d'afany i d'amor, el rei Jaume els va aturar tot dient-los:
-Atureu-vos: no despareu la tenda. Aquestes orenetes

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2019 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, coordinat per Ramon Masip i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana