Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

L'enginy del pagès

En una petita ciutat russa, davant mateix de les portes de la vila, hi havia una roca moltgrossa que feia molta nosa als firaires i marxants, així com als traginers que havien de circular enmig de les parades ambels seus carros i les seves cavalleries. El consell municipal, doncs, va fer cridar un parell d'enginyers perquè trobessin la manera de treure aquella roca que era un gran destorb i diguessin quant costaria l'operació.
Un dels enginyers, el que semblava  més espavilat, va proposar de fer saltar la roca amb barrinades i després endur-se els trossos en un lloc on no fessin nosa -costes avall, per exemple.
-Tot plegat -va dir l'enginyer-, costaria vint mil rubles.
El segon enginyer va dir que ell proposava un sistema més senzill i més econòmic. Amb un bon corró, que ell mateix procuraria, introduÏt sota la roca, la podrien desplaçar fins on convingués:
-I, comptant-ho tot, no costaria pas més de deu mil rubles. Ja veieu que és un preu ben moderat, a l'abast de tothom.
Aleshores es va presentar un pagès, assabentat de la qüestió, i va proposar d'encarregar-se ell de l'operació. No em demanava sinó cent rubles.
-I com un ho farieu? -li van demanar, estranyats de la proposta.
-És molt senzill: cavaré un gran forat a terrra, a tocar mateix de la roca, i escamparé lña terra per l'esplanada. Fer caure la roca al sot serà bufar i fer ampolles. En acabat, anivellaré el terreny i vet aquí. I així ho van fer. I per ecompensar-*lo li van donar, no cent rubles, com ahvia demanat, sinó dos-cents. I tots van estar la mar de contents -tret dels enginyers, que van fer una cara una mica llarga.


Albert Jané


Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2019 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, coordinat per Ramon Masip i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana