Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

Les canonades

Abans era un costum molt estès, a diversos països, que quan el rei anava de viatge del seu reialme, en fer la seva entrada en una plaça forta o en una ciutat una mica important, els canons que hi havia al castell o a les muralles dosparaven un seguit de canonades en honor del sobirà. Però vet ací que una vegad, en un d'aquests viatges reials, encara que no se sap ben bé de quin rei ni de quin país es tracta, el monarca va fer la seva entrada majestuosa i solemne a la capital d'una de les comarques  del seu reialme, sense que sesentís ni la més petita canonada, tal com era degut i convingut. El rei, tot i que se'n va estranyar una mica, tampoc no s'hi va amoïnar gaire, perquè val a dir que ja n'estava una mica de tornada, de tot aquell cerimonial, però en el moment d'arribar davant la casa de la vila, on les autoritats de la ciutat, presisides pel batlle, l'esperaven per donar-li la benvinguda oficial, un herald del consistori, vestit amb una riquíssima gramalla vermella amb brodats l'or, es va avançar uns passos cap al rei, va desenrotllar un pergamí llarguíssim que li va arribar fins als peus i, adrecant-se al monarca, es va posar a llegir:
-Senyor rei, les autoritats comunals d'aquesta vila que us dóna la benvinguda, es volen disculpar humilment perquè la vostra entrada no ha estat assenyalada amb les canonades d'honor que és de rigor, cosa que no ha estat possible per les dotze raons següents: Primera, perquè no tenim canons; Segona, perquè no hem pogut...
-Atura't-el va interrompre el rei-. Accepto de bon grat les vostres disculpes. Però amb la primera rao, ja en tinc prou i de sobres. Si no teniu canons, no cal que m'expliqueu les altres raons que us han privat de disparar-los.

Albert Jané.

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2019 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, coordinat per Ramon Masip i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana