Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereBarcelona \ Bages \ Navàs

La cova del lladre

Conten els avis, i a ells ja els ho havien contat els seus, que a la casa anomenada l'Alzina del Racó, a Navàs hi havia un hostal on sallotjaven dos germans. Un d'ells feia de pagès. L'altre... era el lladre o bandoler protagonista d'aquesta història.
El cas és que el lladre s'amagava en una cova, encara avui coneguda com "La cova del lladre", situada cap a Sant Cugat del Racó, a gatall, tret del seu germà, que era el seu còmplice.Quan passaven uns pobres pagesos que venien de mercat o traginaven qualsevol cosa, el lladre sempre els sorprenia i els robava tot el que duien.
La gent és preguntava com podia ser que el lladregot fos tan oportú i sempre aparagués en el moment adequat...
Resulta que tenien una entesa amb el seu germà : quan aquest , llaurant, cavant o fent feina del camp s'escaigués, veia a venir "les victimes", feia veure que parlava amb l'animal, la mula o el gos, i cridava:
- Baixa, Moreu!
Aquesta contrasenya feia sortir el lladregot de l'amagatall i sorprenia els pobres vianants als quals deixava sense res.
Quan a l'hostal es parlava d'aquests contratemps i de l'estranyesa que el lladre pogués saber sempre el moment adequat per atacar, el germà feia el desmenjat:
-Si tothom fes com jo que només em cuido de la meva feina....
Fins que un dia es va descobrir tota la trama i els dos germans es van haver d'escapar per sempre del nostre municipi.

COL-LEGI SANT JOSEP (Navàs)
Alumne: Agustí Barrera
Font: Aquesta llegenda la hi ha explica oralment la seva àvia, que viu a la casa esmentada, i l'ha llegida al n. 1 de El morralet,bulletí de l'Associació de Veïns i Amics de Castelladral, març de 1991,escrita per Maria Estruch
Nota: Agustí Barrera vol fer constar que la família que ara viu a l'Alzina del Racó no tenen cap mena de relació familiar amb aquest lladregot.
ANGLE EDITORIAL 1996

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2020 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, coordinat per Ramon Masip i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana