Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

Castell d'Hostoles

En un dels cims dels vessant esquerre de la vall de Pallerols, entre els pobles de les Planes i Santa Pau, s'alçà el castell d'Hostoles. El seu senyor va anar-se'n a terres llunyanes, on restà molts anys, i en tornà vingué casat i amb una filla. Aquesta sempre estava malalta, i el senyor va obligar els amos i masovers de les cases de pagès del seu terme que anessin a vetllar-la, per torn, a les nits. Un dia que tocava anar-hi als de la casa dita les Planes, la mestressa va manar al mosso que hi pugés, però aquest s'hi va negar en rodó i li digué que primer perdria la feina  abans que anar al castell a vetllar la noia. Un carboner que hi havia a la casa va preguntar quina feina calia fer al castell, i la mestressa contestà que, senzillament, vetllar una malalta. Creient que això no era pas molt, es comprometré a anar-hi si li donaven quatre duros, una capa i uns esclops. La mestressa acceptà el tracte i el carboner hi féu via.
La noia no parà en tota la nit  d'amoinar al carboner: es feia girar i tombar, pujar i baixar del llit, tapar i descotxar. L'home, ja cansat, li pregà que s'adormís. La noia li digué que mai en sa vida no havia dormit. El carboner afegí que devia ésser filla del diable, car només el diable i els seus fills tenen la facultat de viure sense dormir. La noia s'esparverà, cridà sa mare i li preguntà si ho era, de filla del diable. Sa mare respongué que sí. Aleshores el carboner es va senyar i el moment se sentí un terratrèmol terrible. Era que el castell es desplomava amb gran estrèpit. Quan l'home es reféu es va trobar entre bardisses i un munt de runes com les que encara avui es poden veure.

Joan Amades

Ankara Tyt Kursu odtülüler dershanesi eryaman Ankara Seo Bulut Akacan ankara cimnastik kursu

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2020 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, coordinat per Ramon Masip i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana