Tornar a l'inici

Subscriu-te al butlletí

Informa’t de la millor oferta cultural de Catalunya cada setmana.

Histories i llegendes

Tornar enrrereTota Catalunya

Castell de Sales

Hom el situa entre Besalú i Tortellà i és creença que hi ha grans tresors amagats. Una vegada van anar-hi uns desconeguts i, després de llogar gent, van fer una gran cavada al fons de la cisterna i encarregaren, sobretot, que cap dels presents no renegués per res ni llançés cap mala paraula. Mentre la gent treballava ells llegien grossos llibres i remugaven paraules estranyes. Un dels masovers del castell, que hi estava empleat, en tocar una pedra amb el picot va engegar, sense pensar, un renec, i els desconeguts es van desesperar i digueren que amb aquella  expressió ho havia tirat tot a perdre i que ja no trobarien res. També es conta que el senyor rector d'una parròquia veïna va comparèixer allí amb els asperges i que, en fer-los servir, els desconeguts es van fondre com si haguessin estat de neu.
Una altra vegada uns altres desconeguts van anar pel mateix. Feren cavar a baix a la quadra. Anaven proveïts de molts queviures. A mitja feina els treballadors begueren un vi molt dolç i bo que portaven aquella gent. La bullida del vi els va fer  adormir a tots i quan es van despertar, qui sap quant després d'haver-se adormit, no trobaren cap dels desconeguts. Es creu que es van carregar d'or i que fugiren.
Un dels cavallers que havia estat amo del castell hi anava tot sovint. En recórrer-lo feia un soroll estrany, sobretot dalt de la teulada. De vegades semblava que arrenqués teules; d'altres, que mesurés blat remenant sacs plens i sotraquejant les mesures, i d'altres, com si trotés amb el cavall. Mai ningú no l'ha vist, però són molts els qui l'han sentit. Era conegut pel "Cavaller", o per "la Por". No s'explica quin pot ésser el motiu de la presència d'aquest personatge.

Joan Amades

Perquè los pals eren quatre
i eren quatre los senyals,
essent cada barra un símbol,
essent un nom cada pal.

Dret es deia lo primer,
i lo segon Llibertat;
Justícia era el nom del terç,
Indústria lo nom del quart.

Victor Balaguer

Festa.cat va sorgir d´una necessitat personal de conèixer culturalment poble a poble tota la Catalunya actual.

La finalitat de festa.cat es buscar, conèixer i recollir per poder-vos mostrar i ensenyar culturalment totes aquelles informacions que de vegades no trobem o simplement no estan disponibles a tothom.

Informació com ara cada Festa Major de Catalunya. Totes les fires, festes, espectacles, concursos, mostres, trobades, mercats, exposicions i tot tipus de rutes que es poden realitzar.      Continuar llegint →

2006-2019 - Bona Festa.cat !

Un projecte original de Festapuntcat S.L.
Dissenyat per Pixel Binario, desenvolupat per Quadrícula web+media, coordinat per Ramon Masip i editat per Festapuntcat S.L. des de Catalunya.

Amb el suport de:
Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana